Dålig mottagning inomhus

 3 april, 2014

Nybyggda eller nyrenoverade betonghus i allmännyttan, bostadsrättsföreningar och nya kontorskomplex har ofta problem med mobiltäckningen inomhus.

Problemet beror på det osynliga metallskikt som finns i nya energisnåla fönster. Det är visserligen bra för miljön och energikostnaderna – men förödande för all mobil kommunikation inomhus.

MIC Nordic mäter och analyserar anledningarna till dålig täckning inomhus och har utrustning och lösningar på problemet.

Behov av ökad information

Byggbranschen behöver bli mer informerad om detta problem och redan i tidigt skede ta med lösningar för mobiltäckning i projekteringen av nya hus/lägenheter. I dag projekteras det för el, vatten, avlopp, fiber och liknande i nya hus. För att skapa bättre förhållande för boende redan från första inflyttning anser vi att det ska vara lika naturligt att ta med projektering för mobiltäckning. På MIC Nordic är vi vana vid att delta redan vid projektering, just för att undvika den här sortens problem.

Se filmen där Svensk Byggtjänst diskuterar detta ämne med MIC Nordics vd Mats Larsson och Tele2:s Björn Lindberg. FILMEN

Se även ett inslag i SVTs regionala nyheter från bostadsbyggandet i Norra Djurgården som även de tar upp detta problem. Se filmen nedan.